18 Mart 2015 Çarşamba

Ergenlik Sivilceleri ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Sivilce aslında bir yağ kanalı hastalığı. Vücutta aşırı yağ salgılanması sonucunda kanallar tıkanınca sivilce çıkıyor. 

Fazla yağ salgılanmasının temel nedenlerinden biri hormonlar. Ergenlik dönemi de biliyorsunuz, hormon demek.
Ergenlik dönemi kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında yaşanıyor. Ve bu dönemde gençlerin yüzde 85’inde sivilce çıkıyor.
Ergenlik dönemi dışında, stres, güneş ışığı, kozmetik ürünler de sivilceye neden olabiliyor.
Kimi gençlerde hiç sivilce çıkmaması, kimilerinde ise çok çıkmasının nedeni, cilt tipi. Cildin yağlı olması sivilcenin daha çok çıkmasına sebep oluyor. 
Sivilce çıkmasında genetik nedenler de önemli. Yani akrabalarınızda sık görülüyorsa, sizde görünme ihtimali de yüksek. 
Kuruyemiş, çikolata, patates kızartması gibi yiyeceklerin sivilceye sebep olduğu sanılıyor. Oysa bu doğru değil. Cildin yağlı olması yiyeceklerle değil, genetik ve hormonlarla alakalı.
Sivilce her iki cinsin sorunu olsa da maalesef kızlarda daha çok görülüyor.
Sivilce en çok yüzde çıkıyor. Çünkü yüzümüz yağ bezleri açısından zengin. 
Sivilceleri sıkarak patlamak iz kalma ihtimalini artırıyor. Ayrıca sıkmak, sivilcenin daha fazla büyümesine de neden olabiliyor.
Cilt doktorları sivilceleri tedavi edilebiliyor. Ancak kalıcı bir çözüm olmadığı için tekrar çıkabiliyor.
Sivilce tedavisinde sivilcelerin durumu ve kapladığı alana göre bir yöntem seçiliyor. Kimi durumda basit kremler yetiyor. Ancak doktor gerekli görürse, antibiyotikli kremler ve A vitamini desteği içeren tedaviler de yapabiliyor. 
Sivilce tedavisine başladığınızda etkisini minimum bir buçuk-iki ay sonra görmeye başlıyorsunuz.
Sivilce tedavisi hem görünüşü düzeltmek hem de iz kalmasını önlemek için öneriliyor. Yalnız başarılı olması için tedaviyi hiç aksatmamak ve sivilce tekrarladığında da tedaviye yeniden başlamak gerekiyor.
Sivilce izi kalırsa tedavisi yapılabiliyor. Cilt soyma, lazer, iğneli radyofrekans gibi yöntemler var. Ancak bunlar elbette zahmetli süreçler.
Sivilcelerin çıkmaması veya olanların azmaması için nemlendirici ve gece kremi kullanmayın. Gece makyajınızı temizlemeden yatmayın. Makyaj ürünü alırken “siyah nokta yapmaz” diye yazanları bulmaya çalışın.

0 yorum:

Yorum Gönder